Od połowy lat 90. XX wieku widoczny jest trend dotyczący promowania węglowodanów po treningu siłowym, aerobowym, interwałowym, sportów walki. Czy faktycznie „futrowanie się” węglowodanami jest konieczne? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Postaram się rozważyć różne warianty i odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji [...]
[...] mocy czy siły, to należy zdecydowanie ograniczyć podaż energii w ciągu dnia, w czasie i po treningu, dlatego lepszym wyborem byłyby same aminokwasy, a nie węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza i ich mieszanki). Literatura: Gregory R. Cox i in. Daily training with high carbohydrate availability increases exogenous carbohydrate oxidation [...]
[...] nie ma słodkiego smaku - okazuje się dostarczać więcej kcal niż niektóre owoce jagodowe. W wymienionych warzywach też jest koło 5 g (na 100 g produktu), takich jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Dla porównania kapusta włoska to około 5 - 6 g sacharozy, fruktozy i glukozy oraz polioli, tak samo, jak brukselka, a burak to 7 g cukrów prostych i [...]
[...] białek i węglowodanów ilość i jakość snu podstawowe hormony i markery (estradiol, testosteron wolny i całkowity, kortyzol, LH, FSH, insulinę;), ocenić glikemię (glukoza na czczo), ocenić funkcje tarczycy (chociaż TSH, fT3) stan zapalny (np. C-RP) funkcjonowanie serca i układu krążenia Pomóc może reset planu treningowego. Wdrożenie [...]
Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]
Trening aerobowy może być niekorzystny w okresie budowania masy. Dzieje się tak poprzez różne mechanizmy. Przede wszystkim dłuższa aktywność aerobowa optymalizuje mięśnie i układ nerwowy do pracy o niskiej intensywności, długotrwałej. Stanowi to przeciwieństwo tego, co robisz na co dzień. Uczysz organizm korzystania z tłuszczów jako „paliwa”, a [...]
[...] typu II. W jego skład wchodzi nadmierny obwód talii (powyżej 90 cm u mężczyzn), wzrost trójglicerydów ≥150 mg / dl, spadek transportera cholesterolu HDL, nadciśnienie, glukoza na czczo powyżej 100 mg/dl. Wystarczy, że u danej osoby zidentyfikuje się trzy, z pięciu problemów. Białko serwatkowe może regulować ilość tłuszczu oraz wpływać na [...]
Sportowcy potrzebują dużo więcej węglowodanów niż osoby, które uprawiają aktywność fizyczną rekreacyjnie. Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni podczas długich i / lub intensywnych treningów. Im intensywniejsze i dłuższe są treningi, tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w [...]
Większość ludzi unika wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie. Niektórzy kilkadziesiąt lat palą, piją, niezdrowo się odżywiają i unikają jakiegokolwiek wysiłku, a później ze zdziwieniem konstatują, iż są ciężko chorzy. Nie mówię, iż od razu masz zostać gwiazdą sportu oraz stosować dietę „kulturysty starej szkoły”. Jednak zgodnie z zaleceniami [...]
Na rynku suplementacji istnieje kilka kategorii suplementów diety, których zastosowanie zależne będzie od tego, jaki cel treningowy sobie obraliśmy. Przeważnie największym zainteresowaniem cieszą się suplementy o działaniu anabolicznym, takie jak kreatyna. Jednak tuż za nią plasuje się BCAA, które powszechnie wykorzystywane jest przez sportowców [...]
[...] z autoagresją ustroju i skutkuje brakiem insuliny. To znaczy, że te osoby do końca życia muszą brać insulinę, aby obniżyć poposiłkowy wzrost stężenia glukozy. W nadmiarze glukoza niszczy cały organizm. A czy oliwa z oliwek może obniżać stężenie glukozy? Tak. W eksperymencie podawano dwa posiłki mające 900 kcal, ~100 g węglowodanów, ~90 g [...]
Kreatyna nie bez przyczyny stała się hitem sprzedaży, gdyż przynosi określone korzyści sportowcom różnych dyscyplin, wpływając na wzrost siły, masy i wytrzymałości włókien mięśniowych. Pośrednio kreatyna przyczynia się do ochrony przed zmianami postępującymi z wiekiem (np. w układzie nerwowym), w mięśniach. Niektóre eksperymenty na zwierzętach [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Uwaga: nie udało mi się znaleźć żadnego wiarygodnego potwierdzenia cytowanych informacji dotyczących Colemana. Portale fitness i blogi mogą równie dobrze bazować na zmyślonych danych. Wg doniesień, Coleman posiada specyficzną odmianę genu ACTN3. Czy to prawda? Cóż, wg badań Yang N. i wsp., coraz więcej dowodów wskazuje na dużą rolę genetyki w [...]
[...] zwiększając ilość insuliny w okresie poposiłkowym. W innym badaniu w ciągu 8 tygodni stosowania okna żywieniowego 4 h: masa ciała wynosiła 101 (kg), zmniejszyła się o 3,2% glukoza na czczo wynosiła 88 mg/dL, poziom glukozy na czczo obniżony o 5,0 mg/dL insulina na czczo wynosiła 12 uIU/ml, odnotowano spadek o 2,3 uIU/ml insulinooporność spadła [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku, wg danych pochodzących z 219 źródeł, badań przeprowadzonych w latach 2005–2020 i obejmujących ludność 215 krajów cukrzyca w 2021 r. dotykała 10,5% światowej populacji, czyli 536,6 mln osób. Prognozuje się, że w 2045 r. chorych będzie 783,2 mln (12,2% populacji). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
[...] i obszerność. Czy mięśnie mogą się zamieniać w tłuszcz? Tkanka mięśniowa może się rozpaść i aminokwasy stanowią materiał energetyczny dla ustroju, podobnie jak glukoza, mleczany (powstające w trakcie wysiłku fizycznego), wolne kwasy tłuszczowe (uwalniane z tkanki tłuszczowej). Jednak ze względu na ograniczenia procesów [...]
[...] błędów, jakie popełniasz w kuchni. Pomińmy milczeniem fakt, że oba rodzaje treningu opisane w artykule głównie zużywają energię beztlenowo (ATP, fosfokreatyna, ADP, glukoza), a mają znikomy wpływ na pozbywanie się tkanki tłuszczowej (przynajmniej w trakcie sesji, mogą mieć znaczenie w kontekście dobowego wydatku energetycznego). Co [...]